סעיף 4 לחוק המחשבים קובע כי אדם אשר חודר שלא כדין למחשב מבצע עבירה פלילית אשר עונש המאסר עליה הוא עד שלוש שנים. חדירה לחומר מחשב מוגדרת בחוק בתור חדירה למחשב באמצעות התחברות עם מחשב, באמצעות התקשרות או על ידי הפעלתו של המחשב. חדירה לחומר מחשב איננה עבירה כאשר היא מהווה האזנה לפי חוק האזנת סתר.
עבירה של חדירה למחשב שלא כדין הינה עבירה פלילית למרות שהיא נעדרת תוצאה נלווית או כוונה. למעשה, מדובר בעבירה התנהגותית שכן חדירה למחשב מהווה ראשית ביצוע של עבירות נוספות. הרציונאל מאחורי סעיף זה לחוק המחשבים הוא כי יש להגן על ביצוע עבירות באמצעות חדירה למחשב וזאת על ידי הגדרת החדירה למחשב כעבירה פלילית לכשעצמה.
קראו עוד על דיני אינטרנט ומחשבים:
במקרים בהם החדירה למחשב שימשה לביצוע עבירות אחרות (לדוגמא, מרמה), ייכנס העבריין בגדרו של סעיף 5 לחוק המחשבים. עונשו של אדם זה יכול להיות עד חמש שנות מאסר. במקרים אלו, תחול על הנאשם גם הענישה בגין ביצוע העבירה הנוספת תוך צבירת עבירות אשר מורכבות זו על זו (ייתכן מצב בו ייגזר עונש קל יותר בגין העבירה הנוספת).
סעיפים אלו לחוק המחשבים, המכונים גם סעיפי ההאקרים, נועדו להתמודד עם התופעה המתגברת של חדירה למחשבים שלא כדין. חדירה שלא כדין למחשבים יכולה להיות גם במקרים בהם מדובר בחדירה של עובד אשר מורשה להיכנס לקבצים מסוימים, אך נאסר עליו להיכנס לקבצים אחרים.
עבירה של חדירה למחשב שלא כדין הינה עבירה התנהגותית. דהיינו, אין צורך להוכיח שימוש בחומר אליו חדרו או להראות נזק. עצם החדירה מהווה עבירה. בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט המחוזי נקבע כי גם חדירה למחשב באמצעות טלפון נחשבת כחדירה למחשב שלא כדין.
האם חדירה ללא הצלחה מהווה עבירה פלילית?
בפסק הדין בעניין אבי מזרחי נדרש בית המשפט לקבוע האם חדירה למחשב בשל אי ידיעה שמדובר באתר מאובטח מהווה עבירה פלילית. מדובר באדם אשר הואשם בכך שניסה לחדור לאתר המוסד.
בפסק דין זה נקבע כי עצם ניסיון הבדיקה אשר ביצע הנאשם לא עלה כדי חדירה שלא כדין. במרבית הפריצות הקלאסיות עלול שלב הבדיקה להיחשב כניסיון מקדים. עם זאת, במקרים בהם מוכח שמעשה הבדיקה היווה מהלך עצמאי לחלוטין ללא כוונת פגיעה, מדובר במעשה אשר נעשה כדין.
עבירות נפוצות של חדירה למחשב
ישנן מספר עילות אשר גורמות לאנשים לבצע עבירות של חדירה למחשב. בין עילות אלו ניתן למנות חדירה למחשב למטרות רווח (לדוגמא, השגת מידע עסקי על מתחרים), לשם האתגר (ניסיון לפרוץ לאתרים מאובטחים בכדי להוכיח כישורי פריצה. טענה זו נטענה במשפטו של האנלזייר, האקר ישראלי אשר פרץ למחשבי הפנטגון האמריקני), גרימת נזק לקבצים, השתלת וירוס, הפלת מערכות מחשב, מניעת גישה למידע, ניסיונות סחיטה ועוד.
|