חיסיון רופא-חולה, האם ניתן לחשוף בבית המשפט?
בין רופא לבין מטופליו קיים חיסיון לגבי פרטי המחלות או הטענות שהעלה החולה בפני מטפלו. חיסיון זה קיים גם במסגרת הנורמטיבית של הדברים, וגם בכפוף לסעיף 49 לפקודת הראיות.
על פי סעיף זה, רופא איננו חייב למסור ראיה על דבר הנוגע לאדם שנזקק לשירותו כאשר העניין הגיע לידיעתו במסגרת עבודתו. הרופא רשאי למסור פרטים לגבי עניינים אלו רק בהתאם להסכמה מפורשת מצד המטופל או במקרים בהם בית המשפט מצא לנכון להורות על חשיפת הפרטים.
קראו גם:
הרציונאל העומד מאחורי חיסיון זה הינו צנעת הפרט של המטופל וההגנה המשפטית לה היא זוכה. כמו כן, היות והחולה יודע כי הרופא מחויב בחיסיון כלפי המידע המועבר אליו, יכול המטופל להרגיש בטוח ופתוח למסור את כל המידע הרלבנטי. אי לכך, חיסיון מעניק לרופא סיכוי טוב לטפל בבעיותיו של החולה ולמצוא מזור למצוקתו. כאן המקום לציין כי בחובת החיסיון הרפואי חייבים כל חברי הסגל הרפואי, ולא רק הרופא הראשי (לרבות אחיות, רופא מרדים, פקידות בקופת חולים ועוד).
מהו חיסיון יחסי?
בניגוד לחיסיון אשר קיים בין עורך דין ללקוחו, שאיננו ניתן להפרה גם על ידי בית המשפט, רופא ומטופל מחזיקים ביניהם בחיסיון יחסי. משמע, בית המשפט רשאי להורות, בנסיבות העניין שלפניו, על חשיפת פרטים באופן המפר את החיסיון הרפואי.
לדוגמא, עבירות מס
בפסק דין מנחה בעניין זה, דן בית המשפט העליון בחיסיון רפואי של רופא אשר העניק טיפולי פוריות למטופלים שונים. באחד מן הימים, פשטו נציגי מס הכנסה על מרפאתו וביתו של הרופא ודרשו שיציג בפניהם פרטים מדויקים על הכנסותיו והוצאותיו.
הרופא טען כי אין הוא יכול לעשות כן, שהרי מדובר בפרטים חסויים (שמות של מטופלים, כתובותיהם וכדומה). הרופא גרס כי יש למנוע מנציגי המס לבחון את כרטיסיותיו, וזאת משום שמדובר בפגיעה בצנעת הפרט של החולים. בית המשפט קיבל את טענותיו של פקיד השומה וקבע כי במקרה דנן גובר האינטרס הציבורי על פני השמירה על החיסיון הרפואי. במילים אחרות, השופטים פסקו כי אם לא יתאפשר לפקיד השומה לבחון את הכנסותיו של הרופא, יוכל זה האחרון להעלים מס ולעשות כרצונו ללא פיקוח.
עם זאת, מדובר בהלכה אשר נכנסה לתוקפה בשנת 1971. שימו לב, מאז דן בית המשפט בפסיקות רבות ודומות. כמו כן, בשנת 1992 קבע המחוקק את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, וחוק הגנת הפרטיות נכנס גם הוא לספר החוקים. אי לכך, בתי המשפט נוטים לבחון בזהירות רבה חשיפה של מידע בין רופא לחולה.
|