עבודות שירות לסטודנט למשפטים אשר פרץ לתיבת דואר אלקטרוני
המרחב הוירטואלי השתלט זה מכבר על מרבית מחיינו. כיום, רוב התקשורת הבין-אישית במדינות המערב קשורה אפוא לשימוש ברשת האינטרנט, על תיבות הדואר האלקטרוני, האתרים השונים והרשתות החברתיות. מהו אפוא העונש הראוי אשר יש להטיל על סטודנט למשפטים באוניברסיטה אשר פרץ לתיבת דואר אלקטרוני של אחד מחברי הסגל?
מדובר בצעיר, בשנה ג' ללימודי משפטים באוניברסיטה, אשר הורשע בעבירות של התחזות כאדם אחר במטרה להונות וחדירה לחומר מחשב. הנאשם איננו בעל עבר פלילי מכביד (שתי הרשעות בעבירות קלות). על מנת לחסוך בזמן שיפוטי, הודה הנאשם במיוחס לו והופנה לתסקיר שירות מבחן.
על פי כתב האישום, הנאשם התקשר למוקד התמיכה הטלפוני של האוניברסיטה והציג עצמו כעוזרת הוראה בקורס. הוא ביקש להחליף את סיסמת ההתחברות מרחוק למערכת המחשב של האוניברסיטה והסיסמא הוחלפה כמבוקש. בהמשך הנאשם פתח תיבת דואר אלקטרוני חיצונית אשר נחזתה להיות שייכת לעוזרת ההוראה וביצע בה הפניה אוטומטית של הודעות דואר אלקטרוני לתיבה שפתח. לאחר מכן, ביקש האחרון ממרצה הקורס לשלוח לו את בחינת הקורס העתידית עם הפיתרון המוצע.
תסקיר שירות המבחן עמד על אורח חייו הנורמטיביים של הנאשם ועל כך שהדברים נעשו, בין השאר, בגין משבר אשר פקד את חייו עם עזיבת בת זוגו ופיטוריו מעבודתו. כמו כן, צוין כי הנאשם סולק מהלימודים ומאז איננו מתפרנס אלא מעבודות זמניות בלבד. שירות המבחן התייחס לכך שהנאשם הביע צער רב וחרטה על המעשים, טען כי הם נבעו מלחצים אישיים כבדים וכן הסביר כי הוא חש בושה ומבוכה בעקבותם.
המדינה ביקשה להטיל על הנאשם מאסר בפועל, אשר יכול שירוצה במסגרת עבודות שירות. כמו כן, עתרה המדינה להטיל על הנאשם מאסר על תנאי וקנס כספי.
עבירות מחשב - עבירות של העידן המודרני
בית המשפט התייחס בגזר הדין לחומרה הרבה הנובעת מעבירות של גרימת נזק לחומר מחשב או ביצוע עבירות מרמה וזיוף באמצעות מחשבים. השופט הביא כדוגמא את הדברים אשר נאמרו בעניין זה בת"פ (ת"א) 5177/99 מ"י נ' גרינברג דינים-מחוזי לב (9) 393 נ: "עבירות המחשב הינן עבירות של העידן המודרני והם תולדה של ההתפתחות הטכנולוגית בתחום המחשבים בשנים האחרונות. ניכר כי מחשבות זדון וכוונות פליליות לא פסחו גם על עולם המחשבים וככל שהתפתחה הטכנולוגיה בתחום, כך התפתחו הטכניקות השונות לפגוע ולהשחית", נכתב בפסק דין זה.
קראו עוד בתחום:
מדובר בפסק דין אשר עסק בהפצת וירוס מחשבים. בית המשפט קבע שם כי פיתוח תוכנות אשר כל מטרתן הינו לפגוע בקבצי מחשב ובמערכות מחשבים הינו נגע של ממש אשר יש להוקיעו בכל פה. מדובר אפוא במעשים חמורים, וזאת ככל שגוברת תלותה של החברה במדינות שונות במחשבים וברשתות האינטרנטיות.
לסיכום, בית המשפט הטיל על הנאשם עונש של חמישה חודשי עבודות שירות, מאסר על תאני וקנס כספי. "סברתי כי המכלול כולו דורש כי לנגד עיני הנאשם ושכמותו צריכה להידלק נורה אדומה בכל פעם שהפיתוי הקל והזמין לפרוץ למחשב יעבור במוחם. נורה שכזו תשמר אור בוהק, ככל שתושת על הנאשם ענישה ממשית ומכאיבה, שתשדר את המסר החד והצלול כמתבקש".
|