פתיחת עוסק מורשה
בשעה טובה, אתם פותחים עסק; עוסק פטור? עוסק מורשה? ואולי בכלל חברה בע"מ? במאמר זה נעסוק בפתיחת עוסק מורשה.
עוסק מורשה הוא הכינוי הרשמי של מעמד העוסק אל מול מע"מ, אך הוא גם הכינוי הנפוץ בלשון המדוברת למעמדו של העסק בכלל. כעוסק מורשה יירשם כל עסק, שעל פי הקבוע בחוק כיום, מחזור העסקאות השנתי שלו עומד על למעלה מ-76,884 ₪, או צפוי להיות כזה. בנוסף, קיימים משלחי יד או סוגי עסק שהעיסוק בהם מחייב את בעל המקצוע להירשם מלכתחילה במעמד של עוסק מורשה ללא קשר למחזור העסקי.
במשלחי יד ועיסוקים אחרים תוכלו להירשם תחילה כעוסק פטור באם מחזור הרווחים אינו עולה על סכום הסף העדכני, ורק לאחר מכן – בהנחה שהעסקים מתרחבים וההכנסות גדלות – להפוך את מעמד התיק שלכם למעמד של עוסק מורשה (אין צורך להחליט מלכתחילה במקרים כאלה).
בהסתמך על נתוני העסק שלכם, על עסקאות צפויות ועל עסקאות קיימות, עליכם לגשת לכל אחת מן הרשויות ובה לפתוח את התיק המתאים – כעוסק מורשה במע"מ, כעצמאי במס הכנסה וכמבוטח במוסד לביטוח לאומי.
לצורך פתיחת התיק במע"מ, עליכם לגשת לתחנת מע"מ שבאזור בית העסק, ולהביא עמכם טופס "פתיחת תיק במע"מ" כשהוא מלא בפרטים הדרושים, צילום של תעודת הזהות שלכם, אישור על ניהול חשבון בנק (המחאה מבוטלת שתשאירו שם תוכל להחליף אישור זה), תעודת הכשרה מקצועית, וחוזה שכירות של בית העסק. מספר התיק שתקבלו הוא מספר תעודת הזהות שלכם, ויחד איתו תקבלו גם תעודת עוסק מורשה זמנית. בהמשך יישלח אליכם האישור הקבוע, שאותו עליכם להציג בבית העסק במקום גלוי.
כעת, משמעות הדבר היא כי עליכם להוסיף מע"מ בשיעור של 17% לכל עסקה, וכן לדווח למע"מ פעם בחודש או בחודשיים ( הדבר נקבע על פי גובה המחזור העסקי שרשמתם בעת פתיחת התיק ) באמצעות שובר דיווח או באמצעות אתר האינטרנט.
הסכום שתשלמו מחושב על פי ההפרש בין המע"מ שגביתם בעבור העסקאות שלכם, ובין המע"מ שהוסיפו לכם לתשלום – להוצאותיכם. באם קיים הפרש לזכותכם – המע"מ ששילמתם בעבור הוצאותיכם גבוה מזה שגביתם בעבור ההכנסות – אתם זכאים לדרוש החזר.
הצעד הבא הוא פתיחת תיק במס הכנסה; לצורך כך תידרשו להצטייד בטופס "פתיחת תיק במס הכנסה" – מלא בפרטים המבוקשים, בצילום תעודת זהות, ובטופס "בקשה לפטור מניכוי מס במקור".משמעות המעמד היא כי עליכם לדווח על "מקדמות" אחת לחודש או חודשיים, ולשלם לרשות המס את הסכום בהתאם למחזור העסקי שהיה לכם בנוסף, אחת לשנה עליכם להגיש דו"ח המסכם את כל ההכנסות, ההוצאות, והרווחים שהיו לעסק במהלך אותה השנה.
במועד זה אף מחושב סכום המס המדויק שעליכם לשלם. אם שילמתם סכום מקדמות גבוה יותר במהלך השנה, יוחזר לכם ההפרש, ולהיפך – אם שילמתם פחות, יהיה עליכם להוסיף.
שלב נוסף וחשוב הוא פתיחת תיק עצמאי בביטוח הלאומי. לשם כך תמלאו טופס "דין וחשבון שנתי". בטופס זה תצהירו בין השאר על סכום רווחים שנתי משוער, שעל פיו תיעשה ההערכה שתקבע באיזה סכום תידרשו לבטח את עצמכם בכל חודש במוסד לביטוח לאומי.
בנקודה זו חשוב להבין כי מלבד העניין החוקי, כדאי מאוד להצהיר על הסכום המלא שאותו אתם מרוויחים בכל חודש, שכן בעת שתידרשו לקבלת תשלומים מן הביטוח הלאומי, במצב של אובדן כושר עבודה למשל – הללו יחושבו בהתאם לסכום שעליו הצהרתם כהכנסתכם החודשית. גם כאן, התשלום מתבצע מדי חודש על פי ההערכה שנעשתה, כאשר בתום השנה נערך חישוב מדויק על פי הרווחים של אותה שנה, ואז תזוכו או תחויבו בהשלמה בהתאם. חישוב זה נערך באופן עצמאי על ידי המוסד לביטוח לאומי שמקבל את הנתונים מתוך הדו"ח שהגשתם למס ההכנסה בתום השנה.
דעו, כי גם אם בחרתם להתחיל את התהליך בכוחות עצמכם ופתחתם את התיקים הדרושים, תוכלו בכל עת להיעזר בשירותיו של איש מקצוע, באמצעות ייפוי כוח שיימנה אותו לבא כוחם בפני הרשויות הללו, לטיפול בכל הנוגע לענייניכם העסקיים עם כל אחת מהן.
קישורים למידע נוסף
עוד על פתיחת עוסק מורשה
המדריך לפתיחת עסק
|