שותפות
פקודת החברות מספקת את ההגדרה המשפטית לשותפות- "חבר בני אדם שיצרו ניהול עסק ביחד לשם הפקת רווחים, ולא הקימו תאגיד אחר"- הסיפא היא שמבדילה את שותפות מחברה. עסק, ע"פ הגדרת הפקודה הוא "כל משלח יד שמותר לעסוק". כל שני אנשים המפעילים עסק יחד יכולים להכנס בגדר ההגדרה שלעיל. זאת ועוד: בשותפות אין חובה של רישום (למרות שקיים רישום). בניגוד לחברות, הרישום הוא דקלרטיבי בלבד, כך שגם ללא הרישום- השותפות קיימת.
מלבד החריגים שמציינת פקודת השותפויות כל חלוקת רווחים כתוצאה מניהול עסק, יוצרת חזקה שניתנת לסתירה, שעסקינן בשותפות. חשוב לאדם לדעת אם הוא נחשב כשותף- ראשית, עקרונית כל שותף ערב אוטומטית לכל חובות השותפות, אפילו אם אין לו קשר מוסרי לחוב שנוצר בכפוף לתום לב של צד ג’. יש לתת את הדעת לכך כי לפעמים אנשים מקימים שותפות מבלי שהם ערים לכך- למשל בעל מכולת נפטר ושני בניו נכנסים למכולת, הם למעשה שותפים.
בחוק קיים גם מושג בשם שותפות מוגבלת-
במקרה כזה, השותפים יכולים להיות כולם (למעט אחד מהשותפים) שותפים מוגבלים- שותף מוגבל שכזה דומה לבעל מנייה בחברה- התנאי, ששותף כגון דה לא יהיה מעורב בניהול השותפות. מרגע שהחל להתערב בניהול השותפות, הרי שההגנה עליו פוסקת, והוא חוזר להיות ערב. כמובן שקיים גם שותף אחד, שהוא כן ערב. הדבר מתאים מאד לסיטואציה בה אחד השותפים משקיע הון והאחר משקיע עבודה (הון אנושי).
כאשר אחד השותפים מת, באם לא יוסכם אחרת, השותפות תמה. בשותפות יכולים להיות עד 20 שותפים- אולם כאשר אחד השותפים מת, אין המשך אוטומטי, שכן ייתכן ושאר השותפים לא יחפצו בהמשך השותפות עם היורשים, בשל דרגת והאמון הגבוהה הנדרשת במסגרת שותפות.
|