עריכת הסכם מייסדים - הסכם שותפות / עו"ד גיל בר זוהר
כשבעים אחוזים מן העסקים הנפתחים בישראל מבוססים על שותפות כזו או אחרת בין הבעלים, בין אם מדובר ביחידים, בחברות או בגורמים עסקיים אחרים.
את השותפות הזו ואת דרך הניהול שלה עדיף להסדיר בעת הקמת השותפות או החברה, אחרת יהיה העסק צפוי למחלוקות בלתי פוסקות בין השותפים, אשר עלולות להביא למבוי סתום ואף הרס העסק.
כך למשל רצוי להסדיר מראש את דרכי הניהול של העסק, תחומי האחריות של השותפים, השקעות שיש להשקיע בהקמה, ובהמשך הדרך, וגם את נושא פירוק או סגירת העסק או פרישת אחד השותפים בו.
להלן נסקור את עיקרי הנושאים אותם יש להסדיר בהסכם המייסדים של העסק.
1. מבנה השותפות
במסגרת נושא זה יש לקבוע את מבנה הגוף שיוקם ואשר באמצעותו ינוהל העסק, את חלקי הצדדים בשותפות או בחברה ואת האופן בו יחזיקו הצדדים המייסדים את העסק בחלקיהם בשותפות.
2. השקעות הצדדים
במקרים רבים העסק מצריך השקעה כספית או אחרת של הצדדים. לעיתים הבנק מלווה את הכסף, ובפעמים אחרות השותפים או חלקם מביאים "כסף מהבית". לפעמים במקום השקעה כספית ד כמו העמדת ערבויות ובטחונות להלוואה שהעסק יקבל מן הבנק.
במקרים אחרים מתבטאת השקעת הצדדים בצורה אחרת, כמו למשל העמדת נכס לרשות העסק, או עבודה בעסק במשכורות מופחתות או מבלי למשוך משכורת כלל.
במסגרת נושא זה יש להסדיר את מבנה השקעות הצדדים, ולקבוע למשל, אם העברת כסף לעסק הנה השקעה או הלוואה, ואם הלוואה, יש לקבוע את תנאי ההחזר שלה.
כמו כן עדיף להסדיר נושאים שונים הקשורים בהשקעות כמו, למשל, סיטואציות בהן תידרש השקעה נוספת בעתיד, ואחד השותפים אינו רוצה או אינו יכול להשקיע סכומים נוספים. האם יש "לדלל" את חלקו? מה קורה במקרה של גיוס משקיעים חדשים וכו’.
3. דרכי הניהול של העסק
במסגרת נושא זה יש להסדיר את דרכי הניהול של העסק. מי מנהל אותו בפועל? אם יש כמה מנהלים, מה הסמכויות של כל אחד? מי חותם בשם העסק על שיקים, מי מנהל את חשבון הבנק של העסק.
כמו כן עדיף להסדיר מראש את נושא קבלת ההחלטות בחברה. ולמנוע סכסוכים עתידיים. דוגמא מובהקת לכך היא נושא פיטורי עובדים. עדיף לקבוע מראש אם לשותף המנהל, למשל, יש סמכות לפטר עובד, או שהוא זקוק להסכמת השותף השני. אחרת עלולים להתגלע סכסוכים בין השותפים.
נושא מובהק לסכסוכים הוא חיוב העסק בהוצאות – עד לאיזה גובה הוצאה יכול שותף להחליט לבד, ומתי נדרשת הסכמה משותפת.
4. תחרות עם העסק וניצול הזדמנוית
עדיף לקבוע מראש תחומים בהם אסור לשותפים/בעלי המניות להתחרות עם החברה, וכן כללים לניצול הזדמנויות עסקיות שהחברה מוותרת עליהם. האם מותר במקרה כזה, לאחד השותפים לפעול לבדו?
5. חלוקת רווחים
יש לקבוע מראש כיצד יחולקו הרווחים, איזה אחוז ישמש להשקעות ("יישאר בתוך החברה") מתי מושכים רווחים, וכיצד מושכים רווחים, במשכורות? דמי ניהול? דיווידנדים?
6. פירוק או פרישה
בתחום העסקי, כאשר מתחתנים יש להסדיר מראש את נושא הגירושין. יש שני מצבים עיקריים שצריך להסדיר – האחד הוא חיסול העסק ופירוקו, ובכלל זה זכויות וחובותיהם במקרה כזה. הנושא השני הוא מקרה של פרישת אחד מן הצדדים, האם הוא רשאי למכור את חלקו לצד שלישי כל שהוא או שיש לשותף הנשאר זכות סירוב ראשונה? מה קורה כאשר אין הסכמה בין השותפים מי יישאר לנהל את העסק? במקרים כאלו נהוג לקבוע מנגנון BMBY עליו נפרט במאמר בנפרד.
7. נושאים נוספים
עוד יש לסכם בהסכם המייסדים נושאים כמו תנאי העסקת השותפים בעסק, מנגנוני יישוב מחלוקות וכמובן נושאים קונקרטיים שיעלו בקשר לעסק הספציפי אותו מבקשים להקים.
|
|
|
|