מנהל בחברה יישלח למאסר בפועל בשל הטעיית צרכנים
בית המשפט המחוזי (ע"פ 071883/05 רפאל כהן נגד מדינת ישראל) דחה את ערעורו של מנכ"ל "המכרז הישיר" על גזר דינו שניתן בבית המשפט השלום במסגרת תיק פלילי 004586/04 מדינת ישראל נגד המכרז הישיר בע"מ.
ע"פ כתב האישום שהוגש לבית משפט השלום, הטעו חברת "המכרז הישיר" ומנהלה את הצרכנים באופן חמור בכך שעיכבו אספקת מוצרים מעבר לזמני האספקה כפי שהתחייבו להם, לא סיפקו סחורה שנרכשה מהם כדין ומנעו ביטול עסקאות ע"י לקוחות שביקשו לעשות כן.
משכך, הוגש כנגדם כתב אישום (פלילי) לפי חוק הגנת הצרכן התשמ"א-1981.
החידוש בגזר הדין הוא בכך שזו הפעם הראשונה בה נגזר עונש מאסר בפועל על מנהל בחברה בגין עבירות על חוק הגנת הצרכן התשמ"א-1981 ובית המשפט פסק באופן ברור כי לא יסתפק יותר בקנסות על חברות בלבד במקרים חמורים של ניצול ציבור צרכנים אלא יגזור עונשי מאסר וקנסות כבדים גם כנגד מנהלי החברות העומדים מאחורי מעשי ההטעיה.
ההשלכות מגזר דין זה על עולם האינטרנט הן ברורות ומהן ניתן להסיק כי מנהלי חברות מסחר באינטרנט המשווקים מוצרים לרבות באמצעות מכרזים יהיו חייבים בחובת זהירות אישית בגין הטעיית לקוחותיהם שאם לא כן יהיו צפויים לכתבי אישום פליליים הגוררים אחריהם קנסות כבדים ואף עונשי מאסר בפועל כפי שנפסק במקרה זה.
זהו כאמור המקרה הראשון בישראל בו נגזר עונש מאסר בפועל כנגד מנהל בחברה בשל הטעיית צרכנים בהתאם לכתוב בפרק ו' (עונשין ותרופות) לחוק הגנת הצרכן. הנאשם ערער על גזר הדין לבית המשפט המחוזי אך כאמור ערעורו נדחה (בהסכמה) והעונש נשאר על כנו.
לדעת הכותב מדובר בהחלטה חשובה מאוד במישור הצרכני לאור המעשים החמורים בהם הואשמו הנאשמים שכללו למעלה מ-60 מעשי הטעיה כנגד ציבור צרכנים שהפקיד את כספו ואת מבטחו בידי הנאשמים.
רן פרנקל , עו"ד
אין באמור ייעוץ משפטי ו/או חוות דעת מחייבת וכל הנכתב על דעתו של הכותב בלבד.
|